Thursday, December 11, 2008

Kommunistisk arkitektur

Bishkek er en ganske ny by: grunnlagt siste halvdel av attenhundretallet, så det er dårlig med gamle bygninger der. Men til gjengjeld er det plenty av storslagen, pompøs sovjet-arkitektur. Jeg har aldri vært i gamle Sovjetunionen før, så jeg vet ikke om det er sånn overalt, men jeg tror kanskje jeg synes Bishkek er en av verdens kuleste byer (ved siden av Asmara i Eritrea, som stort sett ble tegnet og bygd av eksperimentelle italienske arkitekter på 20- og 30-tallet. Den er også en rimelig spesiell by). Jeg gikk stort sett rundt i gatene, stirret opp på de grandiose fasadene, sa "wow!" inni meg og tenkte på hvordan det måtte ha sett ut i storhetstiden.Dette er "The white house" hvor presidenten har kontor (og hvor kollegaene mine faktisk var i møte mens vi var der)Tror dette er Palace of sports..

Og de neste bygningene vet jeg ikke hva er. De er bare bygninger jeg synes er fine.
Et annet veldig iøynefallende trekk ved Bishkek, er de brede, rette gatene: Hele byen er en diger kvadratur, og de fleste gatene har en layout med noen kjørefelter (2 - 4), en bred alle med gressplen og trær på begge sider, og fortau utenfor der igjen. Med både de svære bygningene og de enormt brede gatene, blir naturligvis hvert kvartal evigstort. Det følgende er Frihetsplassen (tidligere Lenins plass) midt i hovedgaten:men jeg synes det var mange mer ordinære bygninger som var fine også, jeg:2 comments:

Regor said...

Jeg fikk flashback til Minsk når jeg så bildene. Veldig lik arkitektur i Minsk, både de store og de små bygningene.

Tollef said...

White house minner mest om realfagbygget i pyntet utgave. Ellers var det vel relativt streit, men kul kommunistarkitektur.