Tuesday, April 14, 2009

Antropologen og studenten II

Som sagt bodde jeg hos noen norske venner som var i Malawi - han var der for å ta doktorgrad i sosialantropologi, og hun for å skrive masteroppgave i demografi.

Og antropologen benyttet sjansen da jeg var der til å gjøre sine første feltstudier: Dvs. han bodde stort sett de to ukene jeg var der (med unntak av helgene mm) i en jordhytte i bushen for å komme nærmere innpå informantene sine. Og bushen, den var i underkant av en times rask gange unna der vi bodde.

Det han ikke hadde tatt i betraktning, var at det fremdeles var regntid i Malawi. Og i Malawi er det ofte sånn at jordhytter har stråtak (bølgeblikktak koster mykje penger). Et stråtak er som regel tett (nok) første regntiden, men den andre regntiden blir det ganske vått inni hytta (Stråtak koster også penger, så de prøver å få det til å vare i to år).

Første uken hans var slett ikke så ille: Familien han besøkte gikk og la seg i halv-åttetida da det ble mørkt, så han lå og kjedet seg et par timer før han fikk sove, og maten var heller mager: Familien hadde ikke penger, så de spiste en umoden mais til frokost og en banan eller to (Det må ha vært litt mer og?) til lunsj, og da student-kona hans SMSet ham om morgenen dag 2 og spurte hvordan det gikk, mumlet han noe om "våt og kald" som svar.

Og i helgen kom han hjem, og vi reiste alle sammen til et luksushotell ved Malawisjøen og hadde det glimrende.

Neste uke, derimot: Natt til tirsdag høljet det sammenhengende, og natt til onsdag høljet det sammenhengende. Klokken halv fem om morgenen onsdag, kom det en SMS til studenten: "Jeg er våt og kald. Det regner vann og rotter. Kom og hent meg"

Det viste seg at batteriet på bilen var flatt (Ikke veldig lurt å skru på bilradioen så vaktene kan høre på - og glemme å skru den av igjen), så han endte med å gå hjem i uværet.

Men: Hvorfor regnet det rotter? Det viser seg at stråtak er en yndet plass for rotter: Her kan de være i fred for hunder, og det er kort vei for å stjele mat fra menneskene som bor inni hytta. Problemet oppstår når det blir veldig vått: Da blir stråtaket veldig glatt, så rottene sklir og faller gjennom taket. Antropologen hadde fått flere av dem i sengen i løpet av natten!

Men det som imponerte meg med denne historien, var at antropologen var hjemom, fikk seg en dusj og tørre klær, og dro deretter tilbake til landsbyen og stråhytten sin for å drive mer feltarbeid!

No comments: