Thursday, February 19, 2009

Mot alle odds: Å overleve i Australia

Vi var advart før vi kom dit: Det er ikke en ting i Australia som ikke er dødelig. Og oddsen for å overleve er ikke veldig høy sies det.

På vei til Australia begynte jeg på Bill Brysons glimrende bok "down under" - som handler om hans opplevelser da han flere ganger reiste rundt på kontinentet (Takk til Jenny som lånte meg boka. Leit at den ble så populær at jeg så meg forpliktet til å gi den videre til reisefølget mitt). Han hadde et kapittel til å begynne med om det faktum at verdens mest farlige dyr befinner seg der nede: De har 14 sorter dødelige slanger (blant disse er verdens ti aller giftigste slanger), de har haugevis av supergiftige edderkopper, de har haier som tar en bit av deg om det skulle falle seg sånn, de har livsfarlige brannmaneter, de har kokodiller som konkurrerer med haiene om å ha deg til middag, de har stingrays som dreper australske kjendiser osv. Jeg ble litt fascinert av dette: Hvordan kan det ha seg at alt det farligste i verden er samlet på ett kontinent? Og: Finnes det overhode noe som ikke er interessert i å drepe deg der?

Min kjære venninne Shelly kjøpte boka "Australias deadly and dangerous animals" (barneversjonen) til meg, og jeg lot meg fascinere enda mer: Her stod det ikke bare om hvilke dyr som er farlige, og hvor de befinner seg, men også om hvor mange mennesker som vi vet er drept av dette dyret, hvilke effekter giften har på deg (dersom de er giftige), om det finnes motgift eller om det bare er å legge seg ned å dø først som sist (Verdens aller giftigste slange har nok gift i seg til å drepe 52 mennesker på en gang! Snakk om meningsløshet fra evolusjonens side når vi vet at den lever av små mus og gnagere).

Men blant de mer uventa tingene som kan drepe eller ihvertfall skade deg krafig er:
Skjell som ligger i fjæra (cone shells - ca. 15 mennesker døde), krabber (man vet ikke om noen som har dødd av å ta på dem, men det er mange som er blitt forgiftet av å spise dem), flått (minst 20 døde), maur (mange dødsfall - mest på grunn av allergiske reaksjoner), dingo (bare babyer blir tatt av disse), blekksprut (2 døde).

..så overraskelsen var egentlig ikke så stor da vi så et fareskilt som advarte mot dødelige kongler - man var da tross alt på verdens dødeligste kontinent!

(Her skulle jeg naturligvis limt inn et bilde av fareskiltet, men jeg begynner å anse kabelen til kameraet som tapt for evig, og at det kanskje er på tide å kjøpe nytt kamera).

3 comments:

Elf said...

Ohhh! De bøkene vil jeg låne! Men.. blekksprut?!?

Anne Abelsæth said...

Blue-ringed Octopus: The most dangerous octopus in the world. Kan drepe 26 mennesker på under minuttet. Ingen kjent motgift. Før den biter blinker kroppen medf blått lys (fyttikatta! Jeg slutter å tro på barneboka mi. Dette må jeg slå opp i wikipedia!) To dødsfall kjent pr. idag

(sjekka wikipedia. Den var enig med barneboka mi)

Anne Abelsæth said...

Apropos barnebok: Da jeg kom til flyplassen på vei hjem fant jeg endelig voksen-utgaven og kjøpte den og..

..men den var ikke halvparten så morsom: Ingen info om antall døde pr. dyr. Ei heller om effekten av de forskjellige giftene (som er ganske morsom lesning. Ta for eksempel hvordan giften til cone shell virker:

"A cone shell causes sharp pain, which may be excruciation. ..symptoms develop quickly including weakness, poor hearing and sight, difficulty swallowing and speaking. Death is usually a result of paralysis of the lungs.

Kjekk måte å dø på, ikke sant?

Eller sydney funnel-web spider: allerede etter ti minutter kan du få følgende symptomer: nummenhet rundt munnen, spasmer, oppkast, smerter på innsiden av kroppen, du begynner å svette ekstremt etterfulgt at mental forvirrethet og koma. Barn kan dø iløpet av nitti minutter, mens voksne bruker litt lengere tid.

Er ikke hundre prosent sikker på om jeg ville kjøpt denne boka til barna mine - ihvertfall ikke hvis vi faktisk bodde i Australia...