Saturday, February 21, 2009

Organisk bobleplast?

En av de tingene som ikke dreper deg der nede i Australia, men som likevel gir deg "20 minutes of desperate agony" ifølge boka til Bill Bryson - men som bare "just hurts a little. Put on some vinegar and the pain dissapears" ifølge australierne, er de såkalte Blue bottles - eller Stingers: Det er noen knøttsmå maneter med opptil et par meter lange tråder som finnes i haugevis der hvor man bader. Vi var på en strand hvor det var en kø av foreldre med hylende unger i armene som trengte eddik for å lindre smertene. Kort tid senere ble hele stranden stengt for resten av dagen på grunn av disse manetene.

Sånn ser de ut:Det første anstralske Kristen gjorde da vi første dagen kom ned på stranda, var å vise oss hvordan du kan poppe tørkede stingers: De vaskes i land i hopetall, og når de tørker får de en luftboble inni seg, som popper akkurat som bobleplast når du tråkker på dem.

Etter å ha forikret meg om at "jada! Det er helt ufarlig å tråkke på dem barbeint. Huden under foten er for tykk til at den kan skade deg", ble det min nye strandhobby: Å poppe tørkede stingers.

Det gikk helt greit, men noen dager senere hadde jeg lest videre i boka til Bill Bryson om Australia. Han omtalte "This curious habit the australians have of popping blue bottles", og han skriver videre at det ikke akkurat var uvanlig å oppleve "the agonising pain" etter å ha poppet en. Flaks for meg at det gikk greit!

(Men med sko på er det ikke noe problem, så er du glad i å poppe bobleplast, så ta deg en tur til Australia!)

No comments: